sudan vs malaysia

31 01 2009

berat sangat ker tajuk aku post ni? tak kisah la, itu jer tajuk yg terbayang dalam kepala otak aku.. nak wat cam mana.. actually tajuk nih bukanla nak suruh sudan berperang dgn malaysia ker, apa ker, just nak bandingkan mentaliti sudan dgn mentaliti org2 malaysia.

tidak dinafikan, dari segi mentaliti kapitalisism dan ekonomi, malaysia jauh lebih maju dan canggih dari sudan. itu dari segi materialistik la.. tapi kalau kiter tgk dr segi spiritual, sudan jauh lebih taat kepada ajaran islam berbanding org melayu islam kat malaysia. kalau kat malaysia, surau buruk, x cukup kelengkapan, haram sekor pon nak datang semayang jemaah. tapi kalau kat sudan, prasarana tuh letak no 2, yg penting solat dulu. itu la yg aku nampak paling menyerlah perbezaannya. renung2kan dan selamat beramal..


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: